przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Piwo imbirowe

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
- 1 kg cukru
- 40 g mielonego imbiru
- 5 cytryn
- 10 l gorącej wody
- 40 g drożdży

Opis przygotowania:
Sok wyciśnięty z cytryn dodać do wody wraz z 3 skórkami z cytryn pokrojonymi w paseczki, domieszać cukier i imbir. Doprowadzić płyn do temp. 22 - 25°C, dodać rozpuszczone w 1 szklance ciepłej wody drożdże, zamieszać, naczynie lekko przykryć, napełniając je do 0.75 pojemności i odstawić w chłodne miejsce. Następnego dnia przecedzić piwo przez płótno, rozlać do czystych butelek, napełniając je do 0.75 pojemności, szczelnie zamknąć metalowymi zakrętkami i odstawić w ciepłe miejsce na 2 - 3 dni, po czym przenieść je do chłodu. Pić po kolejnych 2 dniach o temp. 8 - 10°C.
Region:  Kuchnia polska
Przepis czytano już 5963 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin