PLACUSZKI Z CUKINI-CUDNE ! |
|
Poziom: łatwy Czas: 40 min. Porcji: 4 PORCJE Głosów: 8 Ocena: 4.88 Składniki: - 2 cukinie średnie lub 1 duża
- 3 jajka
- 150 g serka fety
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka koperku
- 200g bułki tartej do panierki
- mięta-można dodać do smaku i aromatu
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
|
Opis przygotowania: Surową cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, z blanszować w gorącej wodzie przez 4-5 minut. Odcedzić i odsączyć. Połączyć cukinie z jajkami, pokruszoną fetą, posiekanym szczypiorkiem, posiekanym koprem, miętą i przyprawami. Dokładnie wymieszać. z powstałej masy formować małe płaskie placuszki. Następnie obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć powoli na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru. |
|
Opis / Uwagi: Do takich złotych pychotek możemy przygotować chłodny dip np. gęstą śmietanę z dodatkiem rzodkiewki, pomidorków, świeżego ogórka, szczypiorku, mięty, oczywiście wszystko pokrojone bardzo drobno. Dodajemy sok z cytryny, pieprz, sól i cukier do smaku, mieszamy składniki i odstawiamy do lodówki na kilka minut - lepiej smakuje!
Smacznego !!! |
|
Region: Pozostałe |
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis został dodany przez: jaceksz |
Przepis czytano już 5942 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |