Plaka grecka |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 2.50 Składniki: - szkl. ryżu
- duża cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 10 dkg pieczarek
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki masła
- 2 - 3 łyżki rodzynek
- 10 dkg kiełbasy wieprzowej
- 10 dkg groszku konserwowego
- strączek ostrej papryki
- sól
- pieprz i inne przyprawy
- 2 szkl. bulionu
|
Opis przygotowania: W rondlu o grubym dnie stopić połowę masła i zeszklić na nim wcześniej obraną i drobno pokrojoną cebulę. Czosnek rozcieramy z solą i dodajemy do smażenia. Pieczarki po oczyszczeniu kroimy w paski, a kiełbasę w plasterki i także dodajemy do garnka z cebulą. Po chwili wrzucamy umyty i osączony (surowy) ryż. Mieszamy i smażymy tak jeszcze ok. 5 min. Na małej patelni roztapiamy resztę masła i smażymy przez ok. 2 - 3 min. Opłukane i osączone rodzynki dodajemy do ryżu i zaprawiamy koncentratem pomidorowym i szkl. gorącego bulionu. Dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 3 min. na dość dużym ogniu, aż ryż wchłonie płyn. Doprawiamy solą i pieprzem i wlewamy pozostały bulion. Przykrywamy i gotujemy już na małym ogniu przez ok. 20 min. Kiedy ryż wchłonie już cały bulion, dodajemy drobno posiekaną paprykę i zielony groszek. |
|
Region: Kuchnia grecka |
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis czytano już 10570 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |