przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Podpłomyki z pomidorami i oliwkami

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1,25 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 dag drożdży
- 1 szklanka letniej wody

Farsz:
- przecier pomidorowy
- strąk papryki
- 1-2 pomidory
- 1 cebula
- oliwki bez pestek
- 10 dag ostrego, żółtego sera
- 1 łyżeczka oregano

Opis przygotowania:
Mąkę przesiać do miseczki. Drożdże wymieszać z cukrem, odrobiną mąki i letnią wodą. Kiedy podrosną, wymieszać z mąką. Zagnieść ciasto, dodając sól i oliwę. Odstawić do wyrośnięcia.
Z cienko rozwałkowanego ciasta można uformować podpłomyk w dowolnym kształcie, posmarować przecierem pomidorowym ( jeżeli używamy koncentratu, należy go rozcieńczyć wodą0 i ułożyć na wierzchu plastry pomidora, pokrojone w krążki oliwki, paski papryki, piórka cebuli, posypać tartym serem i oregano.
Pieczemy w piekarniku ogrzanym do temperatury 200 0C około 20 minut.
Opis / Uwagi:
Jednak mimo wszystko podpłomyki pieczone w piecu chlebowym po skończeniu pieczenia chleba, na liściu kapusty, lub chrzanowym były o niebo lepsze, ten ich smak będę pamiętać jeszcze długo.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 5753 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin