Podpłomyki z pomidorami i oliwkami |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1,25 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 dag drożdży
- 1 szklanka letniej wody
Farsz:
- przecier pomidorowy
- strąk papryki
- 1-2 pomidory
- 1 cebula
- oliwki bez pestek
- 10 dag ostrego, żółtego sera
- 1 łyżeczka oregano
|
Opis przygotowania: Mąkę przesiać do miseczki. Drożdże wymieszać z cukrem, odrobiną mąki i letnią wodą. Kiedy podrosną, wymieszać z mąką. Zagnieść ciasto, dodając sól i oliwę. Odstawić do wyrośnięcia.
Z cienko rozwałkowanego ciasta można uformować podpłomyk w dowolnym kształcie, posmarować przecierem pomidorowym ( jeżeli używamy koncentratu, należy go rozcieńczyć wodą0 i ułożyć na wierzchu plastry pomidora, pokrojone w krążki oliwki, paski papryki, piórka cebuli, posypać tartym serem i oregano.
Pieczemy w piekarniku ogrzanym do temperatury 200 0C około 20 minut. |
|
Opis / Uwagi: Jednak mimo wszystko podpłomyki pieczone w piecu chlebowym po skończeniu pieczenia chleba, na liściu kapusty, lub chrzanowym były o niebo lepsze, ten ich smak będę pamiętać jeszcze długo. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 6055 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |