Polędwica wieprzowa z warzywami |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Porcji: 2 Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: - 20 dag polędwicy wieprzowej
- 1 długi ogórek
- 1 pomidor
- 3 duże pieczarki
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka oregano
|
Opis przygotowania: Wymieszać marynatę ( oliwa, sos sojowy, pieprz, miód). Polędwicę przekroić na dwa kawałki. Rozklepać . Zalać marynatą i zostawić na 3 godziny. Pomidora przekroić na pół. Ogórka przeciąć na pół , a następnie na ćwiartki , ściąć skórkę . Z pieczarek wykręcić ogonki , przeciąć na pół wzdłuż. Wyjąć mięso z marynaty. Natrzeć marynatą warzywa , posypać je oregano i zostawić na 30 minut. Rozgrzać elektrycznego grilla. Piec warzywa po 5 minut z każdej strony .Zdjąć warzywa i trzymać w cieple pod przykryciem . mięso piec po 10 minut z każdej strony, aż polędwica będzie rumiana i krucha. Zdjąć mięso z grilla i podgrzać na nim warzywa ( 2 minuty ). Podawać jako danie obiadowe z ziemniakami lub jako przystawkę . |
|
Opis / Uwagi: Delikatne mięso upieczone bez tłuszczu , do tego grillowanie warzywa - doskonałe danie dietetyczne, a przy tym bardzo smaczne . |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Grillowane |
|
Przepis został dodany przez: babciagramolka |
Przepis czytano już 16257 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |