|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Polędwica zapiekana w cieście |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1.5 kg polędwicy wołowej
- 3 łyżki brandy
- 4 ząbki czosnku
- świeży tymianek
- sos sojowy
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 2 jaja
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- sól
|
Opis przygotowania: Polędwicę wyczyścić z błon, umyć, osączyć, posypać pieprzem (nie solić, bo podczas smażenia stwardnieje!) i obsmażyć ze wszystkich stron na 2 łyżkach masła wymieszanego z olejem. Rozdrobnione drożdże rozpuścić z cukrem w wodzie i odstawić do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi objętość, wlać go do mąki, dodać trochę wody, jajo, olej, szczyptę soli i wyrabiać ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować je na placek nieco większy niż blacha do pieczenia - tak aby zwisał z jej brzegów. Blachę smarować resztą masła i ostrożnie wyłożyć na nią ciasto. Na nim ułożyć polędwicę, wysmarować ją pastą przygotowaną z przypraw: tymianku, soli, pieprzu, posiekanego czosnku, brandy oraz paru kropli sosu sojowego. Przykryć ciastem na zakładkę. Miejsce łączenia zlepić roztrzepanym jajkiem, resztą jaja wysmarować całą powierzchnię ciasta. Polędwicę w cieście piec ok. 1 h w piekarniku nagrzanym do 200°C. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 5059 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|