| Polędwiczki wieprzowe z prawdziwkami | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  średniCzas:  60 min.Porcji:  4Głosów: 6Ocena: 3.67
- 1 polędwiczka (ok. 250 g) (na 1 osobę)
 - 100 gram prawdziwków (na 4 porcje)
 - 100 gram masła
 - 100 gram rokpola
 - 100 gram oleju
 - 2-3 ząbki czosnku
 - 70 ml sosu sojowego
 - sól
 - pieprz
 - koperek
 - natka pietruszki
 - rozmaryn
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Polędwiczki oczyszczamy z błon, płuczemy i osuszamy. Z oleju, sosu sojowego i posiekanego czosnku przygotowujemy bejcę. Ser rozdrabniamy widelcem i mieszamy z masłem, dodajemy 2 łyżki posiekanych ziół. W każdej polędwiczce robimy palcem lub drewnianym końcem łyżki, otwór, tak żeby nie przebić jej na wylot. W kieszonkę wkładamy farsz i spinamy polędwiczkę wykałaczką lub zawiązujemy na końcu białą nicią. Wkładamy do bejcy na co najmniej pół godziny (najlepiej na całą noc). Możemy zawinąć w folię i grillować lub piec w piekarniku (20- 25 minut w temp. 200 stopni) lub smażyć na teflonowej patelni. W trakcie pieczenia oczyszczamy prawdziwki (mogą być kurki) i smażymy je na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem ew. posiekanymi ziołami. Podajemy z młodymi ziemniakami lub kluseczkami.
 | 
	|  | 
	| Region:  Kuchnia polska | 
| Sposób przygotowania:  Pieczone | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  glt | 
	| Przepis czytano już 13624 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |