Polędwiczki wieprzowe z prawdziwkami |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Porcji: 4 Głosów: 6 Ocena: 3.67 Składniki: - 1 polędwiczka (ok. 250 g) (na 1 osobę)
- 100 gram prawdziwków (na 4 porcje)
- 100 gram masła
- 100 gram rokpola
- 100 gram oleju
- 2-3 ząbki czosnku
- 70 ml sosu sojowego
- sól
- pieprz
- koperek
- natka pietruszki
- rozmaryn
|
Opis przygotowania: Polędwiczki oczyszczamy z błon, płuczemy i osuszamy. Z oleju, sosu sojowego i posiekanego czosnku przygotowujemy bejcę. Ser rozdrabniamy widelcem i mieszamy z masłem, dodajemy 2 łyżki posiekanych ziół. W każdej polędwiczce robimy palcem lub drewnianym końcem łyżki, otwór, tak żeby nie przebić jej na wylot. W kieszonkę wkładamy farsz i spinamy polędwiczkę wykałaczką lub zawiązujemy na końcu białą nicią. Wkładamy do bejcy na co najmniej pół godziny (najlepiej na całą noc). Możemy zawinąć w folię i grillować lub piec w piekarniku (20- 25 minut w temp. 200 stopni) lub smażyć na teflonowej patelni. W trakcie pieczenia oczyszczamy prawdziwki (mogą być kurki) i smażymy je na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem ew. posiekanymi ziołami. Podajemy z młodymi ziemniakami lub kluseczkami. |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: glt |
Przepis czytano już 12859 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |