przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Polędwiczki wieprzowe z prawdziwkami


Poziom: średni
Czas: 60 min.
Porcji: 4
Głosów: 6
Ocena: 3.67
Składniki:
- 1 polędwiczka (ok. 250 g) (na 1 osobę)
- 100 gram prawdziwków (na 4 porcje)
- 100 gram masła
- 100 gram rokpola
- 100 gram oleju
- 2-3 ząbki czosnku
- 70 ml sosu sojowego
- sól
- pieprz
- koperek
- natka pietruszki
- rozmaryn

Opis przygotowania:
Polędwiczki oczyszczamy z błon, płuczemy i osuszamy. Z oleju, sosu sojowego i posiekanego czosnku przygotowujemy bejcę. Ser rozdrabniamy widelcem i mieszamy z masłem, dodajemy 2 łyżki posiekanych ziół. W każdej polędwiczce robimy palcem lub drewnianym końcem łyżki, otwór, tak żeby nie przebić jej na wylot. W kieszonkę wkładamy farsz i spinamy polędwiczkę wykałaczką lub zawiązujemy na końcu białą nicią. Wkładamy do bejcy na co najmniej pół godziny (najlepiej na całą noc). Możemy zawinąć w folię i grillować lub piec w piekarniku (20- 25 minut w temp. 200 stopni) lub smażyć na teflonowej patelni. W trakcie pieczenia oczyszczamy prawdziwki (mogą być kurki) i smażymy je na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem ew. posiekanymi ziołami. Podajemy z młodymi ziemniakami lub kluseczkami.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  glt
Przepis czytano już 12859 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a glt














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin