przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Polenta z grilla

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 3.00
Składniki:
2 szkl. kaszy kukurydzianej (polenty),
1.5 l wody,
50 g tartego żółtego sera najlepiej ostrego typu parmezan,
50 g oliwy,
sól,
pieprz.

Opis przygotowania:
W rondlu gotować posoloną wodę. Gdy zaczyna się gotować powoli wsypać polentę, energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki. Gotować ją przez kilka minut na dużym ogniu, a następnie dodać pieprz, ew. bazylię, tymianek lub oregano do smaku. Gotować ją jeszcze na małym ogniu przez 15 - 20 min. bez przykrycia, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Powinna być tak gęsta, żeby stała w niej łyżka. Wtedy wziąść brytfankę, wysmarować ją olejem i na dno wylać polentę (warstwa powinna mieć ok. 3 cm). Odstawić na kilka godzin do stężenia. Gdy polenta stwardnieje i ostygnie (mniej więcej po 6 h, w lodówce nieco szybciej) wyjąć ją na deskę, pokroić na prostokąty 3x6 cm, wysmarować oliwą i piec na grillu po 5 min. z każdej strony.
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Grillowane
Przepis czytano już 5751 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin