|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Pomarańcze marynowane z miodem |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 0Ocena: 0.00
- 6 pomarańczy (1,2 kg)
 - 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
 - 1/2 łyżeczki goździków
 
 Marynata:
 - 1 kawałek cynamonu (7 cm)
 - 1 łyżka nasion kolendry
 - 1 łyżka nasion zielonego kardamonu
 - 25 dag cukru, 25 dag płynnego miodu
 - 1 1/2 szklanki białego octu winnego
 
 
 |  | Opis przygotowania: Pomarańcze wyszorować namydloną szczoteczką,
 opłukać, sparzyć, osuszyć i pokroić wraz ze skórką na plastry grubości 5 mm.
 Plastry pomarańczy włożyć do garnka, wlać tyle wody, aby je przykryła, i na bardzo małym ogniu powoli gotować 30 min, Następnie dokładnie osaczyć na sicie.
 Przygotować marynatę: cynamon, kolendrę i kardamon podgrzać na suchej patelni z grubym dnem, mieszając, aby się nie przypaliły.
 Gdy zaczną silnie pachnieć, zdjąć je z ognia i lekko rozdrobnić w moździerzu.
 Potem włożyć do garnka wraz z cukrem i miodem, wlać ocet i stopniowo podgrzewać, stale mieszając, aż cukier i miód się rozpuszczą, Wzmocnić ogień, doprowadzić marynatę do wrzenia i gotować na małym ogniu 10 min.
 Pomarańcze włożyć do marynaty, zagotować, przykryć garnek i dalej bardzo powoli gotować (około 20 min), aż plasterki staną się szkliste. Łyżką cedzakową przełożyć pomarańcze do wyparzonych słoików, do każdego z nich włożyć trochę przypraw i zalać marynatą. Słoiki szczelnie zamknąć, Marynowane pomarańcze przechowywać w chłodnym miejscu, co najmniej miesiąc przed spożyciem.
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  termar |  | Przepis czytano już 5341 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |