|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pomarańcze marynowane z miodem |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 6 pomarańczy (1,2 kg)
- 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki goździków
Marynata:
- 1 kawałek cynamonu (7 cm)
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżka nasion zielonego kardamonu
- 25 dag cukru, 25 dag płynnego miodu
- 1 1/2 szklanki białego octu winnego
|
Opis przygotowania: Pomarańcze wyszorować namydloną szczoteczką,
opłukać, sparzyć, osuszyć i pokroić wraz ze skórką na plastry grubości 5 mm.
Plastry pomarańczy włożyć do garnka, wlać tyle wody, aby je przykryła, i na bardzo małym ogniu powoli gotować 30 min, Następnie dokładnie osaczyć na sicie.
Przygotować marynatę: cynamon, kolendrę i kardamon podgrzać na suchej patelni z grubym dnem, mieszając, aby się nie przypaliły.
Gdy zaczną silnie pachnieć, zdjąć je z ognia i lekko rozdrobnić w moździerzu.
Potem włożyć do garnka wraz z cukrem i miodem, wlać ocet i stopniowo podgrzewać, stale mieszając, aż cukier i miód się rozpuszczą, Wzmocnić ogień, doprowadzić marynatę do wrzenia i gotować na małym ogniu 10 min.
Pomarańcze włożyć do marynaty, zagotować, przykryć garnek i dalej bardzo powoli gotować (około 20 min), aż plasterki staną się szkliste. Łyżką cedzakową przełożyć pomarańcze do wyparzonych słoików, do każdego z nich włożyć trochę przypraw i zalać marynatą. Słoiki szczelnie zamknąć, Marynowane pomarańcze przechowywać w chłodnym miejscu, co najmniej miesiąc przed spożyciem. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 4631 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|