Pomarańcze z kremem rumowym |
|
Poziom: średni Porcji: 4 osoby Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 6 średnich dojrzałych pomarańczy
- 200 ml śmietany kremówki
- 10 dag migdałów
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki rumu
- gałązka melisy cytrynowej do dekoracji
|
Opis przygotowania: Pomarańcze umyć, obrać ze skórki, ostrym nożem dokładnie usunąć białą warstwę i wykroić fileciki miąższu. Cząstki pomarańczy ułożyć na czterech talerzykach deserowych. Część skórki obranej z pomarańczy dokładnie oczyścić z białej warstwy, pokroić w cienkie paseczki, włożyć do wrzątku na minutę. Wyjąć, starannie osaczyć i osuszyć.
Migdały sparzyć wrzącą wodą, ostudzić, obrać ze skórki
i grubo posiekać. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno
z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Na koniec wlać rum
i dokładnie wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach.
Krem rumowy przełożyć do szprycki cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki i wycisnąć dekoracyjnie na pomarańcze.
Deser posypać posiekanymi migdałami oraz paseczkami skórki pomarańczowej.
Melisę opłukać, osuszyć, oderwać listki. Udekorować deser.
Podawać od razu po przyrządzeniu. |
|
Opis / Uwagi: Jeśli deser będą jeść dzieci, rum możemy zastąpić olejkiem rumowym.
Pomarańcze staramy się obierać ostrożnie z albedo, aby soku wyciekło z nich jak najmniej.
Jeśli jednak sok z nich wycieknie do zbieramy na talerzyku i dodajemy do kremu |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 4146 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |