|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Porter |
|
Poziom: trudny Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1,5 kg jęczmienia
- 0,5 kg cukru
- 60 g chmielu
- 3 łyżki kawy zbożowej typu inka
- 0,5 l karmelu
- 40 g drożdży
|
Opis przygotowania: Jęczmień zrumienić na patelni na kolor brunatny, zemleć i gotować w 6 l wody przez 3 h. Odstawić i dopełnić wodą (przegotowaną) do pierwotnej ilości. Osobno zrobić wywar z chmielu w 2 l wody. Rozpuścić cukier, karmel i kawę w 3 l gorącej wody, wszystko razem zmieszać i doprowadzić do temp. 22 - 25°C. Dodać rozpuszczone w 1 szklance ciepłej wody drożdże i odstawić brzeczkę piwną w lekko przykrytym naczyniu, napełnionym do 0.75 pojemności w ciepłe miejsce na 3 dni. Następnie przecedzić piwo przez płótno do czystych butelek, napełniając je do 0.75 pojemności, zamknąć szczelnie metalowymi zakrętkami i odstawić do chłodnego pomieszczenia. Po 5 - 6 dniach piwo będzie gotowe. Pić piwo o temp. 10 - 12°C |
|
Region: Kuchnia polska | |
Przepis czytano już 6243 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
Porter :) Dodał/a ~RobSentex dnia 2007-10-18 21:46:06
Kto naopowiadał Ci takich bzdur ?...porter jako piwo o wysokim blg musi leżakować minimum 6 miesięcy (pilsner o niskim blg 3-4 miesięcy)...akurat jestem piwowarem domowym i mówię wam iż piwo naturalne (robione w domu tradycyjną metodą) jest im starsze tym lepsze tak jak wino
|
|
|
|