Pralinki bez pieczenia karmelowo-orzechowe |
|
Poziom: b. łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 16,5 dag cukru
- 1,5 dag masła
- 3 łyżki śmietanki
- 7,5 dag surowej masy marcepanowej
- 8,5 dag pokruszonych, zrumienionych orzechów
Polewa:
- rozpuszczona czekolada lub tzw glazura czekoladowa (przepis na nią jest wśród moich przepisów masy i glazury lub gotowa ze sklepu)
- kakao
- wiórki kokosowe
|
Opis przygotowania: Cukier wsypujemy do garnuszka i stale mieszając podgrzewamy, aż stanie się jasnobrązowy.
Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i śmietankę. ponownie podgrzewamy masę i mieszamy z masą marcepanowa i orzechami.
Rozsmarowujemy masę na grubość 1 cm na natłuszczonej blasze i studzimy.
Wystudzoną i zastygniętą masę tniemy na małe prostokąty.
Polewamy glazurą lub rozpuszczoną czekoladą i obsypujemy kakao, wiórkami kokosowymi, cząstką orzecha..itd |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 5058 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |