przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pralinki bez pieczenia karmelowo-orzechowe

Poziom: b. łatwy
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 16,5 dag cukru
- 1,5 dag masła
- 3 łyżki śmietanki
- 7,5 dag surowej masy marcepanowej
- 8,5 dag pokruszonych, zrumienionych orzechów

Polewa:
- rozpuszczona czekolada lub tzw glazura czekoladowa (przepis na nią jest wśród moich przepisów masy i glazury lub gotowa ze sklepu)
- kakao
- wiórki kokosowe

Opis przygotowania:
Cukier wsypujemy do garnuszka i stale mieszając podgrzewamy, aż stanie się jasnobrązowy.
Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i śmietankę. ponownie podgrzewamy masę i mieszamy z masą marcepanowa i orzechami.
Rozsmarowujemy masę na grubość 1 cm na natłuszczonej blasze i studzimy.
Wystudzoną i zastygniętą masę tniemy na małe prostokąty.
Polewamy glazurą lub rozpuszczoną czekoladą i obsypujemy kakao, wiórkami kokosowymi, cząstką orzecha..itd
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4756 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin