przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Prosty, szybki, pyszny i puszysty bezglutenowy tort z bitą śmietaną i owocami


Poziom: łatwy
Czas: 60 min.
Porcji: 8
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
Biszkopt
" 5 jajek
" 150 g cukru
" 4 łyżki oleju
" 160 g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3Pauly
" 15 g mąki ziemniaczanej
" 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Bita śmietana
" 600 ml śmietany kremówki
" 150 g cukru

Dowolne owoce

Opis przygotowania:
Przygotowanie:
Przygotować mieszankę jasnych mąk 3pauly przesiewając ją przez sitko wraz z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka wraz z żółtkami i cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania pulchnej, gęstej piany. Dodać do niej przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dolać olej. Całość ostrożnie i delikatnie wymieszać aż do połączenia.
Dno wysmarowanej masłem tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i powoli wlać do niej biszkoptową masę. Biszkopt piec ok 40 minut w temperaturze 170şC, sprawdzić gotowość metodą suchego patyczka. Upieczony biszkopt przestudzić w blaszce, wyjąć i wystudzić na kratce. Gotowy biszkopt przekroić na 2 blaty.
Śmietanę kremówkę ubić dodając pod koniec cukier.
Blat biszkoptowy ułożyć na paterze i pokryć ubitą śmietaną oraz warstwą owoców. Biszkopt jest delikatny, więc nie zaleca się nasączania go. Pokryty śmietaną i owocami biszkopt przykryć drugim biszkoptowym blatem i znowu pokryć warstwą bitej śmietany i owoców. Opcjonalnie pozostałą bita śmietaną wysmarować brzegi, całość można dowolnie przyozdobić np. tartą bezglutenową czekoladą lub opruszyć kakao. Gotowe! Smacznego!
3pauly.pl
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  mniam
Przepis czytano już 3411 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin