przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Przegrzebki smażone


Poziom: średni
Czas: 5 min.
Porcji: 1
Głosów: 5
Ocena: 5.00
Składniki:
5 przegrzebek
Curry
Sól
Papryka słodka w proszku
Oliwa z oliwek

Opis przygotowania:
Przegrzebki jakie można kupić jedynie w dobrze zaopatrzonych sklepach rybnych w Polsce to wyjęte z muszli Małże Św. Jakuba. Zwykle kupuje je się mrożone i ich cena waha się w granicach 110-130 zł/kg. Kupić można je z lub bez korali, czyli pomarańczowej delikatnie do nich przyczepionej ikry. Mi akurat trafiły się te z koralem. Rozmraża je się powoli, lub gdy się spieszymy - w zimnej wodzie. Od rozmrożonych przegrzebek odcinamy delikatnie korale używając noża tylko do przycinania cienkich błonek łączących koral z mięsem przegrzebka. Tak przygotowane osuszamy i przyprawiamy solą, curry i słodką papryką, smażymy minutę z każdej strony kładąc na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Nie wolno smażyć ich dłużej gdyż skurczą się i będą miały konsystencję podeszwy obuwia sportowego. Usmażone przegrzebki przecinamy wzdłuż i podajemy z dowolnymi dodatkami lub jako składnik sałatki.
Odcięte wcześniej korale smażę później z dodatkiem tych samych przypraw i robię widelcem delikatne pęknięcia, by móc lekko przysmażyć zawartość korali. Układam na środku talerza i całość podaję z grzankami. Jeśli ktoś będzie przygotowywał przegrzebki to bardzo proszę wrzucić zdjęcia z waszymi sugestiami odnośnie prezentacji i dodatków do tak ekskluzywnego produktu :)

Smacznego
Opis / Uwagi:
Gordon Ramsay, którego przegrzebki są żelazną pozycją w każdym menu w przystawkach w swojej książce poleca podawanie ich na puree z kalafiora, z kolei w hell's kitchen i w The F word podaje przegrzebki z różnymi vinegrettami, także jak widać jest wiele wariantów podania i smaków.
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  majki
Przepis czytano już 9089 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin