|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Przepis na kaszi wędliniarskie |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: * 1/2 szklanki kaszy pęczak jęczmienny
* 1 i 1/2 szklanki wody
* 1/2 kostki rosołowej warzywnej
* 3-4 krople oliwy z oliwek
* 1 łyżeczka kaszy mannej
* 4 prasowane arkusze alg morskich nori
* 100 g serka chrzanowego do smarowania (PHILADELFIA LUB ALMETTE)
* musztarda
* 4-5 śliwek suszonych pokrojonych w paski
* 1/2 rzepy
* 1/2 papryki surowej pokrojonej w paski
* 1/2 ogórka surowego pokrojonego w słupki
* wędlina: szynka, salami, pasztet
* sól do smaku
* pieprz ziołowy do smaku
* sos (np. ketchup, tatarski i in.)
|
Opis przygotowania: Kaszę płuczemy trzykrotnie. Do garnka wlewamy szklankę zimnej wody, wsypujemy kaszę, dodajemy kostkę warzywną, sól, pieprz ziołowy i gotujemy ok. 40 minut na wolnym ogniu aż woda zostanie wchłonięta przez kaszę a ziarenka kaszy po przekrojeniu nie będą miały białego środka. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę i kaszę manną wymieszaną w 1/2 szklanki wody. Tak ugotowaną kaszę studzimy i dzielimy na cztery części. Na macie do rolowania sushi układamy arkusz alg morskich nori błyszczącą stroną do dołu. Na nori rozkładamy jedną część kaszy (warstwa o grubości 5-6 milimetrów) lekko ugniatając i pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca u góry i u dołu płata. Całość smarujemy cienką warstwą musztardy, połowę powierzchni smarujemy cienką warstwą serka chrzanowego , na serku układamy cienko pokrojone plasterki szynki lub salami i na wędlinie układamy pokrojone owoce lub warzywa np. paprykę, rzepę, ogórek. Zamiast szynki i salami możemy użyć pasztetu, ale wtedy nie smarujemy serkiem chrzanowym i dodajemy śliwki. Brzeg maty unosimy kciukami, przytrzymując rozłożone składniki pozostałymi palcami i zwijamy w rulon. Rulon delikatnie dociskamy, aby składniki się połączyły. Brzegi nori zwilżamy i przyklejamy do rulonu. Z pozostałych składników robimy kolejne rulony, do każdego dobierając inne warzywa i inny rodzaj wędliny. Zwinięte rulony wkładamy do lodówki na ok. pół godziny. Potem wyjmujemy i zwilżonym zakwaszoną wodą ostrym nożem kroimy na porcje o grubości 1-2 cm. Plasterki układamy na półmisku, osobno podajemy sos. Smacznego. |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek | Przepis czytano już 4050 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|