Pstrąg pieczony w soli |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - 1 pstrąg na osobę
- 700 g soli gruboziarnistej
- 2 białka
- 30 g mąki
- cytryna
- 2 ząbki czosnku
- po łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki lub innych ziół
|
Opis przygotowania: Sprawionego pstrąga umyć, osuszyć, skrapić cytryną, natrzeć posiekanymi ziołami i odstawić w chłodne miejsce. W tym czasie ubić białka na sztywną pianę, wymieszać z mąką i solą. Rybę starannie, szczelnie obłożyć masą solną. Tak przygotowany pstrąg powinien być pieczony ok. 20- 25 min. Można więc umieścić go na tacce aluminiowej pomiędzy rozżarzonymi węglami na grillu, lub zawinąć dodatkowo w folię aluminiową i ułożyć bezpośrednio na ruszcie lub zakopać w żarze ogniska. |
|
Sposób przygotowania: Grillowane |
|
Przepis czytano już 9164 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |