przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pstrąg pieczony w soli

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
- 1 pstrąg na osobę
- 700 g soli gruboziarnistej
- 2 białka
- 30 g mąki
- cytryna
- 2 ząbki czosnku
- po łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki lub innych ziół

Opis przygotowania:
Sprawionego pstrąga umyć, osuszyć, skrapić cytryną, natrzeć posiekanymi ziołami i odstawić w chłodne miejsce. W tym czasie ubić białka na sztywną pianę, wymieszać z mąką i solą. Rybę starannie, szczelnie obłożyć masą solną. Tak przygotowany pstrąg powinien być pieczony ok. 20- 25 min. Można więc umieścić go na tacce aluminiowej pomiędzy rozżarzonymi węglami na grillu, lub zawinąć dodatkowo w folię aluminiową i ułożyć bezpośrednio na ruszcie lub zakopać w żarze ogniska.
Sposób przygotowania:  Grillowane
Przepis czytano już 9164 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin