|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pstrąg w migdałach |
|
Poziom: średni Porcji: 1 porcja Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1 pstrąg,
- 25 g obranych zrumienionych migdałów,
- 0.5 cytryny,
- 20 ml oleju,
- 1 łyżeczka masła,
- 0.5 łyżeczki białego pieprzu lub szczypta czarnego.
Sos jabłkowy (podana ilość wystarcza na 3 - 4 pstrągi):
- 250 ml soku jabłkowego,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- sól.
|
Opis przygotowania: Pstrąga wyczyścić, umyć i osuszyć, skropić sokiem z 0.5 cytryny, posypuję solą i białym pieprzem. Przyprawy równomiernie rozetrzeć na powierzchni ryby i wstawić ją na 20 min. do lodówki. Następnie wysmarować ruszt olejem i grillować pstrąga po 5 - 8 min. z każdej strony (najlepiej użyć do tego celu specjalnych koszyczków do ryb).
Osobno przygotować sos: sok. jabłkowy wymieszać z masłem, mąką ziemniaczaną i gotować na patelni do zgęstnienia. Przyprawić szczyptą soli. Pstrągi wyłożyć na półmisek, posypać zrumienionymi migdałami i polać sosem jabłkowym. Przybrać cytryną. |
|
Sposób przygotowania: Grillowane | |
Przepis czytano już 7856 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|