przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pstrąg w migdałach


Poziom: średni
Porcji: 1 porcja
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1 pstrąg,
- 25 g obranych zrumienionych migdałów,
- 0.5 cytryny,
- 20 ml oleju,
- 1 łyżeczka masła,
- 0.5 łyżeczki białego pieprzu lub szczypta czarnego.
Sos jabłkowy (podana ilość wystarcza na 3 - 4 pstrągi):
- 250 ml soku jabłkowego,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- sól.

Opis przygotowania:
Pstrąga wyczyścić, umyć i osuszyć, skropić sokiem z 0.5 cytryny, posypuję solą i białym pieprzem. Przyprawy równomiernie rozetrzeć na powierzchni ryby i wstawić ją na 20 min. do lodówki. Następnie wysmarować ruszt olejem i grillować pstrąga po 5 - 8 min. z każdej strony (najlepiej użyć do tego celu specjalnych koszyczków do ryb).
Osobno przygotować sos: sok. jabłkowy wymieszać z masłem, mąką ziemniaczaną i gotować na patelni do zgęstnienia. Przyprawić szczyptą soli. Pstrągi wyłożyć na półmisek, posypać zrumienionymi migdałami i polać sosem jabłkowym. Przybrać cytryną.
Sposób przygotowania:  Grillowane
Przepis czytano już 7601 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin