przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ptysie

Poziom: łatwy
Czas: 60 min.
Porcji: 8
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
pół kostki margaryny , szczypta soli , 0,5l wody ,300dkd mąki pszennej lub kukurydzianej , 5-6 jaj / całę/ , 0,5 l śmietany ,śmietano-fix, 1 płaska łyżeczka żelaryny
, 2 łyżeczki cukru pudru i okołó 5 łyżek na posypanie .

Opis przygotowania:
margarynę , sól , wode zagotowac , wstypac mąkęi energicznie mieszać by nie powstały grudki .Gdy masa będzie już lepka i odejdzie od ścianek garnka zdjąć z ognia i wystudzić.
Do wystudzonej masy dodawac stopniowo po 1 jajku ,ubijać aż masa bedzie lśniąca i głądka .Jeśli przy 5 jajku taka będzie nie dodawaj więcej jaj.
Szprycą makłądac małe lub duże ptysie.
Piekarnik nastawic na 220 stopni i pieć 20-25 minut .W tym czasie nie wolno otwierać piekarnika.
Duze ptysie przekawuje na pół i nadziewam a małe robie małą dziurkę i szprycą wpuszczam krem.

Krem:
śmietanka , 2 łyżeczki cukuru pudru -bijam , dodaje śmietano-fix i rozpuszczoną żelatynę.Posypuje pudrem
Opis / Uwagi:
Gdy w czasie pieczenia otworzymy piekarnik w środku ptysia będzie nie dopieczone . Do ciasta nie dodajemy proszku do pieczenia , ciasto urośnie pod wpływem jaj i gdy będzie dobrze napowietrzone mikserem .
Region:  Pozostałe
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  aniesie27
Przepis czytano już 3244 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin