|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ptysie |
|
Poziom: łatwy Czas: 60 min. Porcji: 8 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: pół kostki margaryny , szczypta soli , 0,5l wody ,300dkd mąki pszennej lub kukurydzianej , 5-6 jaj / całę/ , 0,5 l śmietany ,śmietano-fix, 1 płaska łyżeczka żelaryny
, 2 łyżeczki cukru pudru i okołó 5 łyżek na posypanie .
|
Opis przygotowania: margarynę , sól , wode zagotowac , wstypac mąkęi energicznie mieszać by nie powstały grudki .Gdy masa będzie już lepka i odejdzie od ścianek garnka zdjąć z ognia i wystudzić.
Do wystudzonej masy dodawac stopniowo po 1 jajku ,ubijać aż masa bedzie lśniąca i głądka .Jeśli przy 5 jajku taka będzie nie dodawaj więcej jaj.
Szprycą makłądac małe lub duże ptysie.
Piekarnik nastawic na 220 stopni i pieć 20-25 minut .W tym czasie nie wolno otwierać piekarnika.
Duze ptysie przekawuje na pół i nadziewam a małe robie małą dziurkę i szprycą wpuszczam krem.
Krem:
śmietanka , 2 łyżeczki cukuru pudru -bijam , dodaje śmietano-fix i rozpuszczoną żelatynę.Posypuje pudrem |
|
Opis / Uwagi: Gdy w czasie pieczenia otworzymy piekarnik w środku ptysia będzie nie dopieczone .
Do ciasta nie dodajemy proszku do pieczenia , ciasto urośnie pod wpływem jaj i gdy będzie dobrze napowietrzone mikserem . |
| Region: Pozostałe | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis został dodany przez: aniesie27 | Przepis czytano już 3577 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|