Ptysie z serkiem marki Lactima, szynką i warzywami. |
|
Poziom: łatwy Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Składniki farszu:
Śmietankowy serek twarogowy Cremetta 50g ( 2-3 sztuki )
1/2 czerwonej papryki
4-6 plasterków ulubionej szynki
natka pietruszki
sól
pieprz
Składniki ptysi:
250ml wody
90g masła
3 jajka
1 szklanka mąki
1 łyżeczka soli
|
Opis przygotowania: Sposób przygotowania farszu:
Serek przełóż do miseczki. Dodaj drobno pokrojoną paprykę, szynkę oraz natkę pietruszki. Wymieszaj składniki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Sposób przygotowania ptysi:
Do rondelka wlej wodę i wrzucić pokrojone w kostkę masło. Postaw na ogniu, a następnie doprowadź do bardzo lekkiego wrzenia. Ściągnij rondel z ognia i dodaj mąkę. Energicznie mieszaj, aż do chwili, kiedy uzyskasz jednolitą masę. Odstaw do ostygnięcia. Wbij do ciasta jajka i dodaj sól. Całość miksuj do momentu uzyskania gładkiej masy. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego. Na papierze do pieczenia uformuj kuleczki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 15 - 20 minut. Ostudzone ptysie natnij na dole i wypełnij farszem (z podanych proporcji powinno wyjść około 12-15 szt. niewielkich ptysi). Smacznego! |
|
|
Przepis został dodany przez: flypr |
Przepis czytano już 3074 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |