przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pulpety cielęce z warzywami

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
- 65 dag cielęciny bez kości (najlepiej przedniej lub z udźca)
- 1 czerstwa kajzerka lub dwie łyżki płatków jęczmiennych
- niepełna szklanka bulionu (może być z kostki)
- 2-4 ząbki czosnku
- 1 duże jajo lub dwa mniejsze
- 2 łyżki koperku
- szczyptę skórki otartej z cytryny
- ziele angielskie
- pieprz, sól
- ewentualnie 2 łyżki masła
- mąkę i bułkę tartą do panierowania
- oliwę do smażenia
Na sos:
- 2 małe cukinie
- 2 strąki (czerwony i żółty) papryki
- po 2 łodygi selera naciowego
- małe cebule
- puszkę (375 g) pokrojonych pomidorów
- kostkę bulionową
- 2-3 ząbki czosnku
- małą gałązkę świeżego rozmarynu lub pół łyżeczki suszonego
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki łagodnej papryki
- 2 goździki
- 2 łyżki oliwy
- cukier, sól, pieprz

Opis przygotowania:
1.30 min przed pracą umyć, osuszyć mięso i włożyć do zamrażalnika. Mocno schłodzoną cielęcinę łatwiej pokroić i zemleć. Wlać do garnka niepełną szklankę gorącego rosołu lub bulionu z kostki. Wsypać płatki jęczmienne (dodadzą pulpetom kleistości) albo połamaną kajzerkę, dodać zmiażdżone ziele angielskie i skórkę cytrynową. Można też dorzucić łyżkę masła.
Postawić garnek na małym ogniu i chwilę mieszać. Potem odstawić, żeby płatki lub bułka wchłonęły cały bulion. Czosnek i koperek posiekać. Jeśli cielęcina się podmroziła zemleć ją.
2.Do miski z mięsem przełożyć zawartość garnka, tj. rozmoczoną bułkę lub kaszę z przyprawami. Powinna to być dość rzadka, ale nie ociekająca płynem masa (nadmiar płynu zlać). Dodać ubite jaja, posiekany koperek i czosnek. Dokładnie wszystko wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Następnie porządnie (co najmniej 5 min) wyrabiać dłońmi, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, tworząc jednolitą, gładką masę. Przykryć miskę i wstawić do lodówki, żeby składniki porządnie się przegryzły.
3.Umyć warzywa z papryki usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w paski lub kawałki. Łodygi selera obrać z łykowatych włókien i pokroić na kawałki dł. 1-2 cm. Podobnie pokroić cukinie (młode są cienkie i mają delikatną skórkę, dlatego nie trzeba ich obierać). Cebule pokroić w piórka, a czosnek posiekać. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, włożyć najpierw cebulę, czosnek i paprykę i mieszając, smażyć 3min, po czym dodać cukinię i smażyć kolejne 2-3min. Następnie dodać pomidory z puszki, goździki i rozmaryn. Zagotować wszystko i odstawić.
4.Wyjąć masę mięsną z lodówki, odrywać po małym kawałku i zwilżonymi dłońmi formować z każdego owalny pulpecik. Ponownie zagotować sos w rondlu, ewentualnie dolać trochę wrzątku lub bulionu z kostki, przyprawić sos do smaku papryką, cukrem, przyprawą typu vegeta lub solą i pieprzem. Do wrzącego kolejno wkładać pulpeciki, delikatnie wymieszać wszystko i szybko zagotować. Dusić w sosie ok.15-20 min.
Przepis czytano już 8377 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin