Puree ziemniaczano-cebulowe Babcigramolki |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 30 min. Porcji: 2 Głosów: 4 Ocena: 3.75 Składniki: - 4 ziemniaki średnie
- 1 duża cebula
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- sól
- szczypta utartej gałki muszkatołowej
|
Opis przygotowania: Ziemniaki obrać, przekroić na ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie. W czasie gotowania ziemniaków obrać cebulę, bardzo drobno pokroić, zeszklić na 1 łyżce masła nie dopuszczając do zarumienienia. Gdy cebula jest już szklista zalać ją mlekiem, dodać szczyptę gałki muszkatołowej i dusić aż mleko odparuje. Miękkie ziemniaki odcedzić i zmiksować razem z cebulą dodając jeszcze jedną łyżkę masła. |
|
Opis / Uwagi: Doskonały dodatek do dań z grilla .Mało skomplikowane i tanie. |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: babciagramolka |
Przepis czytano już 5228 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |