przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Puree ziemniaczano-cebulowe Babcigramolki


Poziom: b. łatwy
Czas: 30 min.
Porcji: 2
Głosów: 4
Ocena: 3.75
Składniki:
- 4 ziemniaki średnie
- 1 duża cebula
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- sól
- szczypta utartej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać, przekroić na ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie. W czasie gotowania ziemniaków obrać cebulę, bardzo drobno pokroić, zeszklić na 1 łyżce masła nie dopuszczając do zarumienienia. Gdy cebula jest już szklista zalać ją mlekiem, dodać szczyptę gałki muszkatołowej i dusić aż mleko odparuje. Miękkie ziemniaki odcedzić i zmiksować razem z cebulą dodając jeszcze jedną łyżkę masła.
Opis / Uwagi:
Doskonały dodatek do dań z grilla .Mało skomplikowane i tanie.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  babciagramolka
Przepis czytano już 5228 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin