Puszyste bułeczki cynamonowe |
|
Poziom: łatwy Porcji: 17szt Głosów: 3 Ocena: 5.00 Składniki: - 1/2 szkl mleka
- 3 łyżki wody
- 1 duże jajko
- 1 i 1/2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- 2 1/4 szkl mąki
- 3 łyżki cukru
- 1/3 kostki drożdży (lub1 i 1/4 łyżeczki suszonych)
Polewa:
- 1/3 szkl cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki roztopionego masła
|
Opis przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w wodzie i odrobinie mleka, mieszamy z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Resztę mąki mieszamy z solą. Wyrabiamy ciasto, dodając do mąki resztę mleka, cukru, jajko, rozpuszczone drożdże i na koniec roztopione letnie masło. Zostawiamy przykryte do wyrośnięcia na ok.1 godz.
Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. W miseczce mieszamy cukier z cynamonem.Do miseczki wlewamy rozpuszczone masło. Natłuszczonymi dłońmi wyjmujemy wyrośnięte ciasto drożdżowe na wysypany mąką blat. Dzielimy ciasto na ok. 17-18 części, z których uformujemy małe kule. Zanurzamy każdą kulę w rozpuszczonym maśle, a następnie obtaczamy ze wszystkich stron w cukrze z cynamonem. Układamy w jednej warstwie w formie, tak aby było między bułeczkami odrobinę przestrzeni (ale mogą się trochę stykać, jak urosną - połączą się, mimo to po upieczeniu będą się bardzo łatwo oddzielać) . Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok.30 min.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 30 min.
Żeby bułeczki lśniły skrapiamy po upieczeniu wodą z cukrem. |
|
Opis / Uwagi: poranna kawa z mlekiem, bułeczki cynamonowe, słoneczko na tarasie, sielanka.... :) |
|
|
Przepis został dodany przez: milovia |
Przepis czytano już 6375 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |