przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pyszne faworki


Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
2 szklanki mąki
4-5 żółtek
3/4 szklanki śmietany (gęstej)
1 lyzka spirytusu lub octu
sól do smaku
1 lyzeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)

Opis przygotowania:
Do mąki dodać sól ,proszek, żółtka , spirytus lub ocet , śmietanę i zagnieść ciasto .
Cieniutko rozwalkowac(ok.1mm),pokroić w kilkucentymetrowe paseczki o szerokości 1-2 centymetrów.
Paseczki ponacinać wzdłuż przez środek - aby powstała "dziurka".
"Wywinąć" - czyli złapać za jeden z końców i przewlec go przez "dziurkę".
Smażyć w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor przez ok. 5 minut.
Po ostygnieciu posypac cukrem pudrem,
Opis / Uwagi:
Najsmaczniejsze faworki wychodza smazone na smalcu.
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  aska1
Przepis czytano już 4130 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin