| Pyszne faworki | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  łatwyGłosów: 1Ocena: 5.00
2 szklanki mąki
 4-5 żółtek
 3/4 szklanki śmietany (gęstej)
 1 lyzka spirytusu lub octu
 sól do smaku
 1 lyzeczka proszku do pieczenia
 cukier puder do posypania
 tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Do mąki dodać sól ,proszek, żółtka , spirytus lub ocet , śmietanę i zagnieść ciasto .
 Cieniutko rozwalkowac(ok.1mm),pokroić w kilkucentymetrowe paseczki o szerokości 1-2 centymetrów.
 Paseczki ponacinać wzdłuż przez środek - aby powstała "dziurka".
 "Wywinąć" - czyli złapać za jeden z końców i przewlec go przez "dziurkę".
 Smażyć w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor przez ok. 5 minut.
 Po ostygnieciu posypac cukrem pudrem,
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Najsmaczniejsze faworki wychodza smazone na smalcu.
 | 
		|  | 
| Sposób przygotowania:  Smażone | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  aska1 | 
	| Przepis czytano już 4838 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |