Pyszne faworki |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: 2 szklanki mąki
4-5 żółtek
3/4 szklanki śmietany (gęstej)
1 lyzka spirytusu lub octu
sól do smaku
1 lyzeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
|
Opis przygotowania: Do mąki dodać sól ,proszek, żółtka , spirytus lub ocet , śmietanę i zagnieść ciasto .
Cieniutko rozwalkowac(ok.1mm),pokroić w kilkucentymetrowe paseczki o szerokości 1-2 centymetrów.
Paseczki ponacinać wzdłuż przez środek - aby powstała "dziurka".
"Wywinąć" - czyli złapać za jeden z końców i przewlec go przez "dziurkę".
Smażyć w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor przez ok. 5 minut.
Po ostygnieciu posypac cukrem pudrem, |
|
Opis / Uwagi: Najsmaczniejsze faworki wychodza smazone na smalcu. |
|
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis został dodany przez: aska1 |
Przepis czytano już 4130 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |