|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Racuszki z kwaśnego mleka |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 2 szklanki mleka zsiadłego
4 jaja
1 płaska łyżeczka proszku spulchniającego
mąki pszennej tyle, aby powstało dość gęste ciasto
ok. 7 dag smalcu do smażenia
sól
cukier do posypania
|
Opis przygotowania: Mleko rozmącić starannie, dodać żółtka i mąkę, wsypać proszek. Ubić; pianę, wlać ciasto mieszając trzepaczką. Na patelnię włożyć trochę tłuszczu, rozgrzać, kłaść łyżką małe, okrągłe racuszki, spłaszczyć je nieco. Racuszki smażyć powoli, rumieniąc z obydwóch stron. Usmażone ciasto posypać cukrem z wanilią. Podawać na gorąco, wprost z patelni. |
|
Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis czytano już 5322 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|