Rafaello Krzysia |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: Biszkopt:
- 6 jaj
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
Krem:
- 0,5 l śmietany 30%
- 2 opakowania Śnieżki
- 200g wiórek kokosowych
- 200g białej czekolady
Poncz:
- 100 ml wódki
- 100 ml ciepłej wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Pozostałe składniki:
- 100g rodzynek
- 100g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania
- ok. 20 migdałów
|
Opis przygotowania: Biszkopt:
Jajka ubijać z cukrami przez 15 minut, mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej ciągle delikatnie mieszając.
Tortownicę o średnicy 28cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią masę.
Piec w temp. 180°C przez 45 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekroić w 2/3 wysokości (licząc od dołu).
Przygotować poncz do nasączenia biszkoptu z poszczególnych składników.
Krem:
Śmietanę ubić na sztywno, dodać Śnieżki i jeszcze przez chwilę ubijać. Białą czekoladę rozpuścić w 3 łyżkach wody i ostudzić.
Do śmietany dodać wiórki kokosowe i rozpuszczoną białą czekoladę, po czym wszystko wymieszać.
Dolną warstwę biszkoptu nasączyć połową ponczu. Wyłożyć krem, w który należy powtykać migdały i przykryć drugą częścią biszkoptu, delikatnie przyciskając całość.
Górną warstwę biszkoptu nasączyć pozostałym ponczem.
Wierzch ciasta posypać rodzynkami, polać rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi. |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 4290 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |