przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Rafaello Krzysia


Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jaj
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia

Krem:
- 0,5 l śmietany 30%
- 2 opakowania Śnieżki
- 200g wiórek kokosowych
- 200g białej czekolady

Poncz:
- 100 ml wódki
- 100 ml ciepłej wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Pozostałe składniki:
- 100g rodzynek
- 100g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania
- ok. 20 migdałów

Opis przygotowania:
Biszkopt:
Jajka ubijać z cukrami przez 15 minut, mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej ciągle delikatnie mieszając.
Tortownicę o średnicy 28cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią masę.
Piec w temp. 180°C przez 45 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekroić w 2/3 wysokości (licząc od dołu).
Przygotować poncz do nasączenia biszkoptu z poszczególnych składników.

Krem:
Śmietanę ubić na sztywno, dodać Śnieżki i jeszcze przez chwilę ubijać. Białą czekoladę rozpuścić w 3 łyżkach wody i ostudzić.
Do śmietany dodać wiórki kokosowe i rozpuszczoną białą czekoladę, po czym wszystko wymieszać.
Dolną warstwę biszkoptu nasączyć połową ponczu. Wyłożyć krem, w który należy powtykać migdały i przykryć drugą częścią biszkoptu, delikatnie przyciskając całość.
Górną warstwę biszkoptu nasączyć pozostałym ponczem.
Wierzch ciasta posypać rodzynkami, polać rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 4063 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin