przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Ragout cielęce po czesku

Poziom: atwy
Gosw: 1
Ocena: 4.00
Skadniki:
- 2 cebule
- 1 kg karkówki cielęcej
- 2 łyżki sklarowanego masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka kminku
- 1 szkl. wywaru z cielęciny lub bulionu
- 3 łyżki czerwonego wina
- 20 dkg małych pieczarek
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Umyte mięso osuszyć i pokroić na małe kawałki. Przyprawić solą i pieprzem.
W garnku przeznaczonym do smażenia rozgrzać masło i stale mieszając silnie podsmażyć na nim mięso. Dodać cebulę, podlać odrobiną wody i poddusić na złoty kolor. Mięso oprószyć mąką i kminkiem, zamieszać, chwilę przesmażyć i dodać bulion i wino. Wino na dobrą sprawę nie jest konieczne. Całość dusić 50 min. na małym ogniu pod przykryciem.
Oczyścić pieczarki, pokroić na plasterki i mniej więcej 15 min. przed końcem duszenia dodać do mięsa. Na końcu doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami z wody, ale pyszne także z kaszą  jeżeli ktoś lubi.
Region:  Kuchnia czeska
Sposb przygotowania:  Duszone
Przepis czytano ju 7506 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 0)

















strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin