przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Ragout cielęce po czesku

Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 4.00
Składniki:
- 2 cebule
- 1 kg karkówki cielęcej
- 2 łyżki sklarowanego masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka kminku
- 1 szkl. wywaru z cielęciny lub bulionu
- 3 łyżki czerwonego wina
- 20 dkg małych pieczarek
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Umyte mięso osuszyć i pokroić na małe kawałki. Przyprawić solą i pieprzem.
W garnku przeznaczonym do smażenia rozgrzać masło i stale mieszając silnie podsmażyć na nim mięso. Dodać cebulę, podlać odrobiną wody i poddusić na złoty kolor. Mięso oprószyć mąką i kminkiem, zamieszać, chwilę przesmażyć i dodać bulion i wino. Wino na dobrą sprawę nie jest konieczne. Całość dusić 50 min. na małym ogniu pod przykryciem.
Oczyścić pieczarki, pokroić na plasterki i mniej więcej 15 min. przed końcem duszenia dodać do mięsa. Na końcu doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami z wody, ale pyszne także z kaszą  jeżeli ktoś lubi.
Region:  Kuchnia czeska
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis czytano już 7044 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin