przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





REWELACJA ŚLIWKOWA


Poziom: łatwy
Czas: 60 min.
Porcji: dowolna
Głosów: 3
Ocena: 5.00
Składniki:
5 kurzych jaj
3 szklanki mąki pszennej ( np.: tortowej)
1 opakowanie proszku do pieczenia na 1 kg mąki
1 szklanka cukru
1,3 kilograma śliwek
1,5 kostki margaryny do pieczenia
1 szczypta przyprawy do piernika,
1 łyżka wódki (zastępczo może być ocet spirytusowy)

Opis przygotowania:
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Potrzebujemy dwie miski jedną dużą i mniejszą. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka wrzucamy do dużej miski, a w mniejszej ubijamy mikserem lub trzepaczką białka na sztywną pianę. Ubijanie i utrwalenie piany ułatwi nam dodanie do białek szczypty soli. Odkładamy pianę do lodówki, a do dużej miski z żółtkami dodajemy cukier i cukier waniliowy. Tym samym mikserem (używamy tych samych końcówek) zaczynamy ucieranie ciasta. Ucieramy żółtka aż uzyskamy gładką napowietrzoną masę, następnie stopniowo dodajemy wcześniej roztopioną i ostudzoną margarynę. Cały czas ucieramy naszą masę do zupełnego połączenia składników. Dodajemy mąkę również małymi porcjami, proszek do pieczenia oraz alkohol. Do gęstego ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką aż do połączenia obu substancji. Ucierając nasze ciasto na wolnych obrotach miksera nie rozpryskujemy go po całej kuchni, a odrobina cierpliwości pozwoli nam uzyskać gładką lejącą masę. Przekładamy ją do przygotowanej wcześniej blaszki z papierem , na wierzch układamy wcześniej umyte i wypestkowane śliwki. Ja połówki śliwek układam skośnie lekko miąższem do góry przez co znacznie zwiększa się ilość owoców na cieście a moi domownicy uwielbiają rozpieczone śliwy. Wierzch naszego ciasta oprószamy lekko cukrem i przyprawą piernikową, pozwoli nam to uzyskać lekko chrupiącą skarmelizowaną skórkę. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 st. C) i pieczemy do zrumienienia na złoty kolor ok. 30-40 minut zależy od piekarnika.
Opis / Uwagi:
Porada: jest to ciasto biszkoptowe więc staranne ubicie piany i utarcie żółtek da nam niezwykłą puszystość i lekkość. Jeśli jeszcze włożymy w przygotowanie odrobinę serca rozkochamy w sobie wszystkich łasuchów, ciasto bowiem jest boskie.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 3876 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin