Rogaliki |
|
Poziom: średni Głosów: 9 Ocena: 3.89 Składniki: - 1 kostka margaryny
- 1/2 kg mąki tortowej
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 5 dag drożdży
- marmolada
- cukier puder do posypania
- 1/2 szkl schłodzonego mleka
|
Opis przygotowania: Margaryna + cukier + żółtka + cukier waniliowy utrzeć. Drożdże rozpuścić w schłodzonym mleku i wlać do utartej margaryny. Wsypać mąkę i razem wyrobić ręką. Włożyć do lodówki na 2 godz. Po wyjęciu ciasto przerobić i podzielić na 4 części. Formować rogaliki. Piec 25min w temp 180st C. |
|
Opis / Uwagi: Formowanie rogalików: jedną z 4 części ciasta rozwałkować i talerzem płytkim wykroić koło. Kolejno podzielić na 8 trójkątów (patrz rysunek) i na każdy z nich nałożyć marmoladę i zwinąć jak rogalika. |
|
|
Przepis został dodany przez: anka1988 |
Przepis czytano już 10056 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |