|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Rolada biszkoptowa z masą poziomkową |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 1Ocena: 5.00
- 6 żółtek
 - 15 dag cukru pudru
 - 7 białek
 - 10 dag mąki
 - 1 łyżka octu 6%
 - tłuszcz do formy
 - 3 dag cukru pudru do posypania
 - cukier waniliowy
 
 Masa:
 - 15 dag konfitur poziomkowych
 - 10 dag cukru pudru
 - 1 cytryna
 
 
 |  | Opis przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem na białą pulchną masę. Dodać ocet i przesianą mąkę, dobrze wymieszać. połączyć delikatnie ze sztywną pianą z białek, uważając, aby nie uszkodzić jej struktury.
 Szeroką blachę o niskich brzegach wyłożyć pergaminem, posmarować tłuszczem.
 Na pergamin wylać ciasto, wyrównać na grubość ok 1,5 cm. Wstawić do gorącego piekarnika (160 - 180 stopni C.) i piec 15 minut.
 Ciasto po upieczeniu powinno być lekko zrumienione i miękkie, aby przy zwijaniu nie kruszyło się.
 Zsunąć je z blachy przy pomocy szerokiego noża i zwinąć w rulon razem ze ściereczką. Ostudzić, rozwinąć, ściereczkę usunąć.
 Konfitury poziomkowe rozetrzeć z cukrem pudrem i zakwasić sokiem z cytryny.
 Masą posmarować wewnętrzną powierzchnię biszkoptu, zwinąć ciasto w rulon, zawinąć w serwetę. Zostawić na 20 minut, a następnie rozwinąć z serwety/ściereczki i posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
 Krajać w skośne plastry o grubości 1 cm.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: Jest to przepis uczniów Zesp. Szkół Przem. Spożywczego, do której chodziła moja córka...
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  termar |  | Przepis czytano już 5616 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |