| Rolada czekoladowo-bakaliowa bez pieczenia | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 0Ocena: 0.00
- 1 masło roślinne
 - 1 szklanka cukru
 - 3 łyżki kakao
 - 5 łyżek skondensowanego mleka
 -  lub śmietanki
 - 1 żółtko
 - 1 łyżka koniaku
 
 Do nałożenia:
 - 10 dag drobnych herbatników
 - 5 dag łuskanych orzechów
 - 5 dag osączonych konfitur z wiśni
 - lub rodzynki
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Przygotować wszystkie składniki.
 Herbatniki i bakalie rozdrobnić, wysmarować oliwą podwójny arkusz pergaminu.
 Do rondla włożyć masło/ margarynę, cukier, kakao, mleko skondensowane lub śmietankę i gotować na niezbyt silnym ogniu aż do rozpuszczenia cukru.
 Odstawić z ognia, a po lekkim przestudzeniu dodać żółtko, alkohol lub aromat rumowy, wymieszać. na wysmarowanym pergaminie rozłożyć w prostokąt warstwę grubości 1 cm. posypać równomiernie bakaliami i herbatnikami pokrojonymi w drobną kostkę, wciskając je odrobinę w masę, zwinąć roladę, podnosząc jeden brzeg papieru.
 Po zwinięciu posypać z wierzchu posiekanymi herbatnikami z orzechami i wstawić do lodówki. pozostawić tam do następnego dnia.
 Przed podaniem pokroić w plastry.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: przepis z Z.S.P.S. od 1993 roku    w moich przepisach i  zmodyfikowany  przeze mnie
 | 
		|  | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  termar | 
	| Przepis czytano już 5808 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |