przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Rolada wołowa z nadzieniem orzechowym

Poziom: redni
Gosw: 0
Ocena: 0.00
Skadniki:
- 1.5 kg młodej wołowiny na pieczeń (w jednym kawałku)

Nadzienie:
- 5 dkg orzechów pekan grubo pokrojonych
- 2 łyżki stopionego masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki płynnego miodu
- łyżka otartej skórki pomarańczowej (z umytej i sparzonej pomarańczy)
- 50 ml porto
- ubite jajko
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 4 - 5 pokruszonych kromek pieczywa tostowego (bez skórki)

Do duszenia mięsa:
- duża marchew grubo posiekana
- 3 łodygi selera naciowego grubo pokrojone
- duża cebula grubo posiekana
- 2 łyżki masła

Sos:
- 250 ml bulionu wołowego
- 100 ml porto
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- listki rzeżuchy do dekoracji

Opis przygotowania:
Z mięsa usunąć tłuszcz i błony. Przez 3/4 długości naciąć głęboko kieszeń na nadzienie. Wymieszać wszystkie składniki nadzienia, dodając tyle pokruszonego pieczywa, aby masa pozostała wilgotna, lecz nie mokra. Wepchnąć nadzienie do kieszeni w mięsie, spiąć wykałaczkami i zasznurować. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć pokrojone warzywa i kawałki masła. Na warzywach ułożyć pieczeń. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C) na około 50 - 60 min. W tym czasie należy raz odwrócić mięso. Wg oryginalnego przepisu mięso powinno być średnio wypieczone (jeśli ktoś woli wypieczone, powinien piec je o 15 - 20 min. dłużej). Gotową pieczeń ułożyć na półmisku, luźno przykryć folią i zostawić w spokoju na kwadrans. Sos spod pieczeni przecedzić (jeśli jest zbyt rzadki, przetrzeć do niego przez sito trochę warzyw), dodać bulion i porto; odparować do pożądanej gęstości. Sprawdzić smak i doprawić solą i pieprzem. Z pieczeni wyjąć wykałaczki i zdjąć nitki. Ułożyć mięso na wygrzanym półmisku i polać częścią sosu. Wokół udekorować rzeżuchą, a osobno w sosjerce podać pozostały sos. Już na stole kroić pieczeń w niezbyt cienkie plastry.
Region:  Kuchnia australijska
Sposb przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano ju 6108 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 0)

















strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin