przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Rumsztyki klasyczne - steki

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 75 dag brokułów
- sól
- biały pieprz
- 4 rumsztyki ( polędwica lub mięso pieczeniowe wołowe lub rostbef)
- 1 - 2 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 100 ml czerwonego wina
- 300 ml rosołu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 5 dag obranych migdałów
- 1 łyżka zasmażki

Opis przygotowania:
Brokuły podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie. Osączyć, zabezpieczyć przed wystygnięciem.
Ponacinać tłuste brzegi rumsztyków. pieprz rozdrobnić w młynku.
Na patelni rozgrzać olej, mocno podsmażyć steki z obu stron. Zmniejszyć ogień, smażyć jeszcze po 3 - 4 minuty z każdej strony - w zależności czy chcemy by był bardziej wysmażony, czy krwisty.
Zdjąć z patelni, posypać solą i zmielonym bądź zmiażdżonym czarnym pieprzem. zabezpieczyć przed wystygnięciem.
Na tłuszcz ze smażenia wlać wino i rosół, dodać tymianek. gotować 5 minut na mocnym ogniu, aby sos częściowo odparował.
Dodać zasmażkę, zagotować i przyprawić do smaku.
migdały i ugotowane brokuły podsmażyć na maśle.
Rumsztyki podawać z sosem i brokułami.
Dobrym dodatkiem do nich są również krokiety ziemniaczane.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4436 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin