Rurki drożdżowe z owocami |
|
Poziom: łatwy Czas: 40 min. Porcji: 10 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 50 dag mąki poznańskiej
- 18 dag margaryny
- łyżka oleju
- 6 dag drożdży
- 2 łyżki cukru
- jajo
- 2 żółtka
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- powidła
- cukier puder
|
Opis przygotowania: Drożdże rozetrzeć z cukrem i pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę utrzeć z jajami, cukrem waniliowym, łyżką oleju i wyrośniętymi drożdżami.
Połączyć z mąką, dodać sól i zagnieść ciasto (jak na pierogi - dość luźne).
Rozwałkować, pokroić na kwadraty, posmarować powidłami i zwinąć rurki.
Odstawić do podrośnięcia, po czym upiec na złoty kolor w temp 180 stopni C i posypać cukrem pudrem. Najsmaczniejsze są świeże. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 3925 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |