Ryż z jarzynami Arroz Mejicano |
|
Poziom: średni Porcji: dla 2-3 osób Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1/2 szklanki ryżu
- 3 łyżki masła lub oleju jadalnego
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 duża marchew oskrobana pokrajana w kostkę
- 1/2 szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 1 średnia posiekana cebula
- 1 rozdrobniony ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki przyprawy chilli lub sproszkowanej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 3 duże pomidory świeże lub mrożone, sparzone i obrane ze skórek pokrajane w dużą kostkę
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- mały kawałek obranego selera pokrajanego w drobną kostkę
- 1 szklanka rosołu lub wody z przyprawą maggi (1 łyżeczka)
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki drobno posiekanej szynki lub mielonki (dowolnie)
- 2 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki utartego sera cheddar
|
Opis przygotowania: Wypłukany, osączony ryż włożyć do rondla na rozgrzane masło lub olej - mieszając, smażyć na małym ogniu na jasnozłoty kolor. Zdjąć z ognia, dodać wszystkie składniki do ryżu z wyjątkiem ostatnich czterech. Dobrze wymieszać. Gotować pod szczelnym przykryciem na bardzo małym ogniu przez 25 min. Z rondla przełożyć do wysmarowanego masłem (1 łyżka) żaroodpornego naczynia. Posypać szynką, tartą bułką i utartym serem, na wierzchu położyć grudki z pozostałego masła. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (190° C), zapiekać przez 20 min. Podawać w naczyniu w którym przyrządzano potrawę z sosem białym z zieloną sałatą w sosie winegret. |
|
Region: Kuchnia meksykańska |
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis został dodany przez: kucharz |
Przepis czytano już 7190 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |