|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Ryba po baskijsku |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 1Ocena: 1.00
3/4 kg filetów rybnych (sola, dorsz, flądra, mintaj)
 1/4 filiżanki sosu z krewetek (sprzedawany w butelkach w dziale z produktami pochodzenia orientalnego)
 1/2 filiżanki wytrawnego białego wina
 1/2 filiżanki zmiażdżonych pomodorów
 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
 1/2 łyżeczki bazylii lub oregano
 3 łyżki posiekanej szalotki
 1 liść laurowy
 
 
 |  | Opis przygotowania: Brytfannę smarujemy olejem i układamy w niej rybę i pozostałe składniki oprócz pieprzu, przykrywamy i gotujemy przez 15 min. Usuwamy liść laurowy, a rybę przekładamy na gorący półmisek i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zwiększamy ogień i gotujemy pozostały sos, aż większość wody wyparuje (nie należy jednak dopuścić do stanu wrzenia). Gotowym sosem polewamy rybę i posypujemy pieprzem. Danie podajemy gorące. wartość odżywcza jednej porcji: 196 kcal, 9% tłuszczu, 15% węglowodanów, 76% białek.
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Gotowane |  |  |  | Przepis czytano już 5424 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |