przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Słodki sos chili

Poziom: b. łatwy
Czas: 20 min.
Głosów: 6
Ocena: 2.83
Składniki:
- 2 strączki czerwonej papryczki chili
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu ryżowego
- 2 łyżki drobno posiekanego czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka tajskiego sosu rybnego
- 1 łyżka świeżego soku z limonki lub cytryny

Dodatkowo:
- 1/2 małej marchewki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli morskiej

Opis przygotowania:
Strąki papryki umyć, osuszyć i przeciąć wzdłuż na pół, usunąć nasionka i drobno posiekać.
Marchewkę pociąć w cienkie paseczki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać w miseczce z solą i cukrem, odstawić na 10 minut. A następnie wyjąć marchewkę z miseczki i dobrze odcisnąć.
Do rondla z grubym dnem wlać wodę i ocet, dodać cukier, chili, czosnek, słodką paprykę i sól. Mieszać drewnianą łyżką, aż do rozpuszczenia się cukru, po czym zmniejszyć ogień.
Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, aż płyn w połowie odparuje i utworzy się lekki syrop (trwa to ok. 15 min.). Zdjąć z ognia, dodać marchewkę, sos rybny i sok z cytryny.
Aby sos był gęstszy, można dodać pod koniec gotowania 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej, rozprowadzonej odrobiną wody i dokładnie wymieszać.
Sos podaje się na zimno w małych miseczkach do maczania. Można go przechowywać w słoiku w lodówce przez 2-3 dni.
Przepis czytano już 10542 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






sosy
Dodał/a ~magdaprzed dnia 2012-04-21 16:22:29

Dużo roboty jednak jak na sos..Ja kupuję takie sosy w Lidlu.A propos, już od poniedziałku w Lidlu tydzień azjatycki i wspaniałe sosy za dobre pieniądze.Zdecydowanie jeden z najlepszym tygodni w Lidlu.Polecam tym którzy jeszcze nie znają.











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin