|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Słodki sos chili |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 20 min. Głosów: 6 Ocena: 2.83 Składniki: - 2 strączki czerwonej papryczki chili
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu ryżowego
- 2 łyżki drobno posiekanego czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka tajskiego sosu rybnego
- 1 łyżka świeżego soku z limonki lub cytryny
Dodatkowo:
- 1/2 małej marchewki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
|
Opis przygotowania: Strąki papryki umyć, osuszyć i przeciąć wzdłuż na pół, usunąć nasionka i drobno posiekać.
Marchewkę pociąć w cienkie paseczki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać w miseczce z solą i cukrem, odstawić na 10 minut. A następnie wyjąć marchewkę z miseczki i dobrze odcisnąć.
Do rondla z grubym dnem wlać wodę i ocet, dodać cukier, chili, czosnek, słodką paprykę i sól. Mieszać drewnianą łyżką, aż do rozpuszczenia się cukru, po czym zmniejszyć ogień.
Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, aż płyn w połowie odparuje i utworzy się lekki syrop (trwa to ok. 15 min.). Zdjąć z ognia, dodać marchewkę, sos rybny i sok z cytryny.
Aby sos był gęstszy, można dodać pod koniec gotowania 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej, rozprowadzonej odrobiną wody i dokładnie wymieszać.
Sos podaje się na zimno w małych miseczkach do maczania. Można go przechowywać w słoiku w lodówce przez 2-3 dni. |
|
|
Przepis czytano już 10542 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
sosy Dodał/a ~magdaprzed dnia 2012-04-21 16:22:29
Dużo roboty jednak jak na sos..Ja kupuję takie sosy w Lidlu.A propos, już od poniedziałku w Lidlu tydzień azjatycki i wspaniałe sosy za dobre pieniądze.Zdecydowanie jeden z najlepszym tygodni w Lidlu.Polecam tym którzy jeszcze nie znają.
|
|
|
|