przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sałatka bułgarska z bakłażanów

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
4 bakłażany,
3 - 4 ząbki czosnku,
4 łyżki oliwy,
sok z cytryny,
3 łyżki posiekanej naci pietruszki,
2 ogórki,
3 pomidory,
sól,
pieprz,
cukier,
4 jaja na twardo.

Opis przygotowania:
Bakłażany umyć i upiec, wkładając do nagrzanego piekarnika. Skóra powinna się zrumienić i zbrązowieć. Następnie zalać je zimną wodą, odcedzić, obrać ze skóry i posiekać, a jeszcze lepiej rozetrzeć w donicy na miazgę. Obrany czosnek drobno posiekać, wymieszać z utartą masą, dodając stopniowo oliwę i sok z cytryny.
Wymieszać z posiekaną nacią pietruszki i przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Ogórki umyć, obrać, pokrajać w słupki. Wyłożyć na półmisek. Przykryć sałatką z bakłażanów, udekorować pomidorami i obłożyć połówkami jaj ugotowanych na twardo. Podawać z dodatkiem pieczywa lub do ryb, mięs i drobiu.
Region:  Kuchnia bułgarska
Przepis czytano już 7569 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin