|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Sałatka chińska |
|
Poziom: b. łatwy Głosów: 8 Ocena: 3.25 Składniki: 500 g ugotowanego ryżu,
250 g piersi kurczaka lub indyka,
2 różnokolorowe papryki,
100 g selera naciowego,
pęczek dymki,
1 czerwona cebula,
4 sparzone i obrane ze skórki pomidory lub puszka pomidorów,
50 g ziaren sezamowych lub oleju sezamowego,
150 g pieczarek,
4 ząbki czosnku,
1 ostra papryczka chili lub łyżeczka chili zmielonego,
po 4 łyżki oleju sojowego i sosu sojowego,
4 łyżki octu ryżowego lub winnego,
glutaminian sodu,
sól,
pieprz,
cukier.
|
Opis przygotowania: Mięso pokroić w paseczki, zalewać sosem sojowym, olejem sezamowym, dodać posiekany czosnek, posolić i popieprzyć, wymieszać i odstawić na 0.5 h do lodówki. W woku lub na patelni rozgrzać olej sojowy i na bardzo silnym ogniu obsmażyć mięso ze wszystkich stron, mieszając, od 3 do 5 min. Zdjąć z ognia, dodać ocet winny lub ryżowy, pokrojone w paseczki papryki i seler naciowy, pokrojone w kostkę pomidory, poszatkowaną dymkę (ze szczypioru robimy palemki, które użyte zostaną do dekoracji), cebulę i pieczarki w cieniutkich plasterkach. Jeżeli użyte zostało ziarno sezamowege, wówczas uprażyć je na patelni i ostudzić. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać z ugotowanym na sypko ryżem, doprawić i wstawić na 1 h do lodówki. Przed podaniem jeszcze raz wymieszać i ozdobić przygotowanymi palemkami ze szczypioru. |
|
Region: Kuchnia chińska | |
Przepis czytano już 13162 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|