Sałatka hinduska |
|
Poziom: b. łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 3 łyżki posiekanego świeżego imbiru lub 2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 mała cebula obrana, posiekana
- sok z 2 cytryn lub 4 łyżki octu (6 %) i 6 łyżek wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 duże pomidory grubo posiekane
- 3 łyżki oliwy lub oleju jadalnego
- 1 łyżka octu (6 %)
|
Opis przygotowania: Cebulę wymieszać z imbirem, solą i sokiem cytrynowym lub z octem i wodą. Dodać do pomidorów, mieszając powoli wiewać oliwę z octem. Przełożyć do słoika (twist) i pod przykryciem wstawić do lodówki na 2 - 3 h. Podawać ochłodzoną do potraw indyjskich.
Do pomidorów można dodać obrane i grubo posiekane świeże ogórki, pokrajaną cykorię, paprykę lub ugotowany seler. Pomidory można zastąpić winnymi jabłkami lub gruszkami. |
|
Region: Pozostałe |
|
Przepis czytano już 7723 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |