Opis przygotowania: 1. Obrać dwie średnie marchewki, starannie umyć, pokroić w plasterki. Osączyć tuńczyka, podzielić za pomocą dwóch widelców na mniejsze kawałki.
2. Opłukać i osączyć kukurydzę na sitku. Zagotować w garnku wodę, wrzucić zielony groszek na 2 - 3 min do wrzątku, opłukać w zimnej wodzie.
3. Ugotować jaja na twardo (ok. 10 min. Również opłukać w zimnej wodzie. Oczyścić sałatę, pokroić ją w paski.
4. Przelać rosół (instant) do rondelka, wsypać rozdrobnionego tuńczyka, zmiksować w rosole. Dodać majonez sałatkowy, całość dobrze wymieszać.
5. Gotowy sos doprawić do smaku solą, pieprzem z młynka i sokiem z cytryny. Opłukać pod bieżącą wodą 1/2 pęczka natki pietruszki, osuszyć na ściereczce, oderwać listki od gałązek.
6. Obrać jajka ze skorupki, podzielić na szóstki. Przesypać wszystkie składniki (oprócz liści sałaty) do dużej miski, przemieszać, polać sosem rybnym. Odstawić na 10 min. pod przykryciem do zmacerowania.
7. Wyłożyć liśćmi sałaty płaski talerz, przełożyć gotową sałatkę. |