przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sałatka jajeczna

Poziom: łatwy
Czas: 20 min.
Porcji: 4
Głosów: 1
Ocena: 1.00
Składniki:
- 4 jaja
- 2 średnie marchewki
- 1/2 główki zielonej sałaty
- 1 puszka (425 ml) kukurydzy
- 45 dkg mrożonego zielonego groszku
- 1 puszka (210 ml) tuńczyka
- 1/2 szklanki rosołu (instant)
- 12 dag majonezu sałatkowego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- sól
- biały pieprz z młynka

Opis przygotowania:
1. Obrać dwie średnie marchewki, starannie umyć, pokroić w plasterki. Osączyć tuńczyka, podzielić za pomocą dwóch widelców na mniejsze kawałki.
2. Opłukać i osączyć kukurydzę na sitku. Zagotować w garnku wodę, wrzucić zielony groszek na 2 - 3 min do wrzątku, opłukać w zimnej wodzie.
3. Ugotować jaja na twardo (ok. 10 min. Również opłukać w zimnej wodzie. Oczyścić sałatę, pokroić ją w paski.
4. Przelać rosół (instant) do rondelka, wsypać rozdrobnionego tuńczyka, zmiksować w rosole. Dodać majonez sałatkowy, całość dobrze wymieszać.
5. Gotowy sos doprawić do smaku solą, pieprzem z młynka i sokiem z cytryny. Opłukać pod bieżącą wodą 1/2 pęczka natki pietruszki, osuszyć na ściereczce, oderwać listki od gałązek.
6. Obrać jajka ze skorupki, podzielić na szóstki. Przesypać wszystkie składniki (oprócz liści sałaty) do dużej miski, przemieszać, polać sosem rybnym. Odstawić na 10 min. pod przykryciem do zmacerowania.
7. Wyłożyć liśćmi sałaty płaski talerz, przełożyć gotową sałatkę.
Opis / Uwagi:
Może być ona smacznym dodatkiem lub z powodzeniem stanowić samodzielne danie.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 6146 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin