Sałatka pikantna z serów |
|
Poziom: średni Czas: 20 min. Porcji: 8 Głosów: 1 Ocena: 1.00 Składniki: - 20 dag sera ementalera
- 10 dag sera górskiego
- 10 dag sera gouda (rodzaje sera można dobrać wg. własnych upodobań)
- mała kiść jasnych winogron
- mała kiść ciemnych winogron (razem 25 dag)
- duża filiżanka grubo posiekanych orzechów włoskich
sos:
- 15 dag sera pleśniowego (rokpol)
- szklanka gęstej śmietany
- 1/2 małego kieliszka wytrawnego sherry
- świeżo zmielony pieprz
- gałka muszkatołowa
|
Opis przygotowania: Opłukane winogrona kroimy na połowę, usuwamy pestki, dodajemy orzechy i pokrojone w drobną kostkę sery, składniki lekko mieszamy.
Przygotowujemy sos: ser pleśniowy rozcieramy widelcem, dodajemy śmietanę, sherry, pieprz i gałkę muszkatołową.
Sałatkę nakładamy do szklanych pucharków, sos podajemy oddzielnie w sosjerce |
|
Opis / Uwagi: średniokaloryczne, średniodrogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Na zimno |
|
Przepis czytano już 8931 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |