|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Sałatka z brokułów i fasolki szparagowej |
|
Poziom: łatwy Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: - 250 ml ugotowanej i osączonej fasolki szparagowej (powinna być jeszcze lekko ciepła),
- sok z 1 cytryny,
- 85 ml oliwy,
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
- nieduża fioletowa cebula, pokrojona w piórka,
- 2 - 3 róże brokułów podzielone na drobniejsze kawałki (w sumie powinny mieć objętość ok. 1 l),
- ćwierć pęczka posiekanej natki pietruszki,
- średnia fioletowa cebula pokrojona w pierścienie - do dekoracji.
|
Opis przygotowania: Fasolkę wsypać do miski i wymieszać z sokiem z cytryny i oliwą. Doprawić solą i pieprzem, a następnie wsypać cebulę pokrojoną w piórka. Brokuły sparzyć lekko osolonym wrzątkiem, a następnie ugotować w niewielkiej ilości wody (również wrzącej i lekko osolonej) aż będą miękkie, lecz jędrne (około 3 - 4 min.). Ugotowane wyjąć na sito, przelać zimną wodą, osączyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Przełożyć brokuły do miski z fasolką, skropić niewielką ilością soku z cytryny oraz oprószyć solą i pieprzem. Posypać sałatkę natką pietruszki i udekorować krążkami cebuli. Sałatka powinna mieć temperaturę pokojową. |
|
Region: Kuchnia australijska | |
Przepis czytano już 10840 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|