przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sałatka z brokułów i fasolki szparagowej

Poziom: łatwy
Głosów: 2
Ocena: 3.00
Składniki:
- 250 ml ugotowanej i osączonej fasolki szparagowej (powinna być jeszcze lekko ciepła),
- sok z 1 cytryny,
- 85 ml oliwy,
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku,
- nieduża fioletowa cebula, pokrojona w piórka,
- 2 - 3 róże brokułów podzielone na drobniejsze kawałki (w sumie powinny mieć objętość ok. 1 l),
- ćwierć pęczka posiekanej natki pietruszki,
- średnia fioletowa cebula pokrojona w pierścienie - do dekoracji.

Opis przygotowania:
Fasolkę wsypać do miski i wymieszać z sokiem z cytryny i oliwą. Doprawić solą i pieprzem, a następnie wsypać cebulę pokrojoną w piórka. Brokuły sparzyć lekko osolonym wrzątkiem, a następnie ugotować w niewielkiej ilości wody (również wrzącej i lekko osolonej) aż będą miękkie, lecz jędrne (około 3 - 4 min.). Ugotowane wyjąć na sito, przelać zimną wodą, osączyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Przełożyć brokuły do miski z fasolką, skropić niewielką ilością soku z cytryny oraz oprószyć solą i pieprzem. Posypać sałatkę natką pietruszki i udekorować krążkami cebuli. Sałatka powinna mieć temperaturę pokojową.
Region:  Kuchnia australijska
Przepis czytano już 10840 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin