|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Sałatka z makaronu i mięsa kurczaka |
|
Poziom: łatwy Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: 1/2 kg domowego makaronu lub 25 dkg spaghetti,
1 szkl. zimnej wody,
1/4 szkl. oleju,
1 łyżka oleju sezamowego (dowolnie),
1/4 - 1/2 łyżeczki chilli rozprowadzona 2 łyżeczkami oleju (dowolnie),
1 kurczak pieczony po chińsku,
ok. 1 1/2 kg,
1 długi ogórek,
2 cebule dymki,
2 łyżki grubo posiekanej zielonej pietruszki.
Sos przyprawowy:
2 łyżki wywaru lub rosołu z kury,
2 łyżeczki rozkruszonej kostki rosołowej,
2 łyżeczki zmielonej gorczycy,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżeczka cukru,
1/4 łyżeczki zmielonej kolendry,
1 łyżka pasty sezamowej lub 1 1/2 łyżki zmielonych orzechów włoskich z łyżką oleju,
1/2 łyżki octu z 1/2 łyżki wytrawnego wina.
|
Opis przygotowania: Ugotować makaron (jak w przepisie makaron z sosem mięsnym). Makaron włożyć do dużej miski, wlać 1/4 szkl. oleju, dodać olej sezamowy i chilli z 2 łyżeczkami oleju, wymieszać przez podrzucanie. Wstawię do lodówki na 30 min. Mięso z kurczaka obrać z kostek, pokrajać w paski długości 5 cm i szerokości 1/2 cm. Nie obrany ogórek pokrajać w cienkie paski, osuszyć, wstawię do lodówki. Składniki sosu przyprawowego włożyć do słoika typu twist, wstrząsać przez 45 s, odstawić. Cebulę dymkę pokrajać w 4 cm kawałki. Do makaronu w misce dodać ogórek, mięso z kurczaka, cebulę dymkę i zieloną pietruszkę, wymieszać przez podrzucanie. Sos wstrząsać przez 30 s, polać makaron, starannie wymieszać podrzucając, wstawić do lodówki. Sałatkę podawać schłodzoną. Można przybrać pomidorami i sałatą. |
|
Region: Kuchnia chińska | |
Przepis czytano już 17670 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|