przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sałatka "GYROS" z pysznym sosem

Poziom: średni
Głosów: 13
Ocena: 3.22
Składniki:
Sałatka:
- 60 dkg łopatki wieprzowej
- 1 kapusta pekińska
- 1 przyprawa do gyrosa
- 2 cebule czerwone
- ogórki konserwowe
- puszka kukurydzy konserwowej
- puszka fasolki konserwowej czerwonej
- ketchup pikantny
- majonez

Sos:
- duży jogurt naturalny
- 2 pęczki koperku
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
Koperek posiekać, czosnek rozgnieść i wymieszać wszystkie składniki sosu. Wykonanie sałatki: Mięso pokroić w niewielkie kawałki, usmażyć z przyprawą do gyrosa i pozostawić do wystygnięcia. Następnie układać warstwami: pół pokrojonej kapusty pekińskiej, usmażone mięso, cebulę pokrojoną w kostkę, 5 ogórków konserwowych również pokrojonych w kostkę, odsączoną kukurydzę, kukurydzę polać ketchupem, następnie odcedzoną i opłukaną fasolkę, warstwa majonezu i na sam koniec resztę kapusty pekińskiej. Sałatkę podawać z sosem.
Region:  Kuchnia grecka
Przepis został dodany przez:  kucharz
Przepis czytano już 20018 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 2)






SUPER
Dodał/a ~WIOLA dnia 2012-10-23 20:12:55

sałatka wyśmienita nic dodac nic ując

zmiana nazwy
Dodał/a ~chef dnia 2008-04-15 09:54:50

i tak powstał śledź po japońsku, co nigdy nie widział Japonii, karp po żydowsku, czy ryba po grecku nie mówiąc o fasolce po bretońsku. Proponuję nazywać potrawy nie jak oryginalne dania w tym przypadku z Grecji, bo gyros to całkiem coś innego niż to proponowane, może sałatka ateńska, albo z Salonik, jak mawiał mój mistrz kucharski nawet przy smażeniu naleśników trzeba myśleć













strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin