przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sałatka pikantna z serów


Poziom: średni
Czas: 20 min.
Porcji: 8
Głosów: 1
Ocena: 1.00
Składniki:
- 20 dag sera ementalera
- 10 dag sera górskiego
- 10 dag sera gouda (rodzaje sera można dobrać wg. własnych upodobań)
- mała kiść jasnych winogron
- mała kiść ciemnych winogron (razem 25 dag)
- duża filiżanka grubo posiekanych orzechów włoskich

sos:
- 15 dag sera pleśniowego (rokpol)
- szklanka gęstej śmietany
- 1/2 małego kieliszka wytrawnego sherry
- świeżo zmielony pieprz
- gałka muszkatołowa

Opis przygotowania:
Opłukane winogrona kroimy na połowę, usuwamy pestki, dodajemy orzechy i pokrojone w drobną kostkę sery, składniki lekko mieszamy.
Przygotowujemy sos: ser pleśniowy rozcieramy widelcem, dodajemy śmietanę, sherry, pieprz i gałkę muszkatołową.
Sałatkę nakładamy do szklanych pucharków, sos podajemy oddzielnie w sosjerce
Opis / Uwagi:
średniokaloryczne, średniodrogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Na zimno
Przepis czytano już 8654 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin