przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Saltkjöt - solona jagnięcina

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
1.5 kg jagnięcej łopatki,
0.5 kg soli,
0.25 szkl. cukru,
1 łyżeczka saletry do peklowania mięsa.

Opis przygotowania:
Pociąć mięso w duże kawałki, odciąć nadmiar tłuszczu. Mięso umyć i osuszyć. Wymieszać ze sobą sól, cukier i saletrę. Mięso obtaczać w tak przygotowanej mieszaninie, położyć je na dnie, wysypanej również mieszanką peklującą, miski. Kawałki mięsa powinny do siebie ściśle przylegać, w wszelkie odstępy między kawałkami powinny być wypełnione solą. Wierzch także przysypać słoną mieszanką. Przykryć mięso talerzem lub pokrywką i docisnąć. Odstawić w chłodne miejsce na przynajmniej 2 tygodnie. Po tym czasie należy mięso wypłukać pod bieżącą zimną wodą i gotować na wolnym ogniu przez ok. 45 min. lub do miękkości. Jeśli mięso leżało w soli bardzo długo, może być za słone i wówczas należy przed ugotowaniem wymoczyć je w zimnej wodzie.
Region:  kuchnia skandynawska
Przepis czytano już 6932 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)
















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin