przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sandacz smażony w estragonie z żółtym ryżem i dipem czosnkowym


Poziom: łatwy
Czas: 20 min.
Porcji: 1
Głosów: 8
Ocena: 4.50
Składniki:
Filet z sandacza
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek
5 ząbków czosnku
Łyżeczka estragonu
Sok z połowy cytryny
Ryż biały woreczek lub 100g
Łyżeczka curry
Śmietana 18%
Łyżeczka octu ryżowego

Opis przygotowania:
Dip:
Do filiżanki nakładamy 3 łyżki śmietany 18%, 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 szczypty soli i pieprzu, łyżkę octu ryżowego i łyżkę oliwy z oliwek, dokładnie mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i wsadzamy do lodówki.

Filet z sandacza dzielimy na pół i oba kawałki pokrywamy marynatą zrobioną z oliwy, 2 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku, łyżeczki estragonu, soku z połowy cytryny, soli i pieprzu. Smażymy na odrobinie oliwy, bo ryba jest i tak już tłusta od marynaty. Smażymy 2 minutki z jednej i 1,5 z drugiej strony. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Gdy będzie gotowy mieszamy go z łyżeczką curry i nakładamy na talerz razem z rybą, podajemy z czosnkowym dipem.

Smacznego :)
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  majki
Przepis czytano już 4056 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin