przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Schab faszerowany szpinakiem

Poziom: średni
Czas: 90 min.
Porcji: 8
Głosów: 1
Ocena: 1.00
Składniki:
- 2 kg schabu z kością
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu

Bejca:
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki jarzynki
- 1 łyżka majeranku
- 1 1/2 łyżki octu białego 6-procentowego

Farsz
- 1 kg mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki soli czosnkowej

Opis przygotowania:
Schab oddzielam od kości - mięso nakrawam wzdłuż, formując szeroki płat.

Przygotowuję bejcę:
Olej i przyprawy mieszam. Smaruję cały schab, potem zostawiam w misce na 1 godzinę.

Przygotowanie farszu:
Do rondla wkładam szpinak i podgrzewam. Z mąki i masła robię białą zasmażkę. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz, sól czosnkową i łączę z odparowanym szpinakiem.

Na mięsie rozkładam farsz, zwijam, wiążę bawełnianą nicią. Wkładam do brytfanny, polewam olejem i piekę 20 min. w temp. 250 stopni c. Potem piekę jeszcze 30 min. w temp. 180 c aż na mięsie będzie skorupka. Wtedy smaruję wierzch miodem i dopiekam 20 min.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  agnieszkakarlik
Przepis czytano już 7515 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a agnieszkakarlik














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin