Schab faszerowany szpinakiem |
|
Poziom: średni Czas: 90 min. Porcji: 8 Głosów: 1 Ocena: 1.00 Składniki: - 2 kg schabu z kością
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
Bejca:
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki jarzynki
- 1 łyżka majeranku
- 1 1/2 łyżki octu białego 6-procentowego
Farsz
- 1 kg mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki soli czosnkowej
|
Opis przygotowania: Schab oddzielam od kości - mięso nakrawam wzdłuż, formując szeroki płat.
Przygotowuję bejcę:
Olej i przyprawy mieszam. Smaruję cały schab, potem zostawiam w misce na 1 godzinę.
Przygotowanie farszu:
Do rondla wkładam szpinak i podgrzewam. Z mąki i masła robię białą zasmażkę. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz, sól czosnkową i łączę z odparowanym szpinakiem.
Na mięsie rozkładam farsz, zwijam, wiążę bawełnianą nicią. Wkładam do brytfanny, polewam olejem i piekę 20 min. w temp. 250 stopni c. Potem piekę jeszcze 30 min. w temp. 180 c aż na mięsie będzie skorupka. Wtedy smaruję wierzch miodem i dopiekam 20 min. |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: agnieszkakarlik |
Przepis czytano już 7515 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |