|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Schab z papryką |
|
Poziom: łatwy Głosów: 8 Ocena: 3.99 Składniki: - 500 g schabu bez kości
- 1 cebula
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- olej do smażenia
Marynata:
- białko z 1 jaja
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka wódki
Sos:
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- szczypta chili
- 0.5 łyżeczki soli
- 3 łyżki wody
|
Opis przygotowania: Schab opłukać, osuszyć, oczyścić z nadmiaru tłuszczu, pokroić w plastry grubości 1.5 cm, a następnie w podłużne kawałki o długości ok. 3 - 4 cm. Połączyć i wymieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty. Zalać nią mięso, wymieszać i odstawić na 30 min. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Papryki umyć, wypestkować i pokroić w prostokąty wielkości kawałków mięsa. Połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu. Zamarynowane kawałki mięsa smażyć na silnie rozgrzanym oleju, ciągle mieszając, przez 3 min. Wyjąć i osączyć nad patelnią. Na tym samym tłuszczu, obsmażyć przez 1 min., ciągle mieszając, cebulę i papryki. Wyjąć i osączyć. Na patelni pozostawić ok. 0.5 łyżki oleju. Dodać ponownie podsmażone papryki i cebulę, wlać sos i podgrzewać, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia sosu. Dodać mięso, dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu jeszcze przez 1.5 min. Podawać gorące. |
|
Region: Kuchnia chińska | Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis czytano już 11166 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
Kolacja we dwoje Dodał/a ~Jadzimira dnia 2009-05-03 18:39:09
Co prawda nie miałam kilku składników, dlatego po usmażeniu tylko jednej papryki wyglądało to ubogo. Nie chciałam się zbłaźnić, że robie coś ubogiego na taką kolację, więc dodałam trochę warzyw z mieszkanki chińskiej. Podwójny sos okazał się za ostry, wiec zalałam wszystko czerwonym winem, podusiłam i dodałam mięso. Podane z ryżem smakuje wyśmienicie, kolacja udana, choć skończyła się troche inaczej niż zawsze - miski wylizane i leżenie leniwie z pełnym brzuchem;)
|
|
|
|