przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Schab z papryką

Poziom: łatwy
Głosów: 8
Ocena: 3.99
Składniki:
- 500 g schabu bez kości
- 1 cebula
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- olej do smażenia

Marynata:
- białko z 1 jaja
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka wódki

Sos:
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- szczypta chili
- 0.5 łyżeczki soli
- 3 łyżki wody

Opis przygotowania:
Schab opłukać, osuszyć, oczyścić z nadmiaru tłuszczu, pokroić w plastry grubości 1.5 cm, a następnie w podłużne kawałki o długości ok. 3 - 4 cm. Połączyć i wymieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty. Zalać nią mięso, wymieszać i odstawić na 30 min. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Papryki umyć, wypestkować i pokroić w prostokąty wielkości kawałków mięsa. Połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu. Zamarynowane kawałki mięsa smażyć na silnie rozgrzanym oleju, ciągle mieszając, przez 3 min. Wyjąć i osączyć nad patelnią. Na tym samym tłuszczu, obsmażyć przez 1 min., ciągle mieszając, cebulę i papryki. Wyjąć i osączyć. Na patelni pozostawić ok. 0.5 łyżki oleju. Dodać ponownie podsmażone papryki i cebulę, wlać sos i podgrzewać, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia sosu. Dodać mięso, dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu jeszcze przez 1.5 min. Podawać gorące.
Region:  Kuchnia chińska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis czytano już 10810 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






Kolacja we dwoje
Dodał/a ~Jadzimira dnia 2009-05-03 18:39:09

Co prawda nie miałam kilku składników, dlatego po usmażeniu tylko jednej papryki wyglądało to ubogo. Nie chciałam się zbłaźnić, że robie coś ubogiego na taką kolację, więc dodałam trochę warzyw z mieszkanki chińskiej. Podwójny sos okazał się za ostry, wiec zalałam wszystko czerwonym winem, podusiłam i dodałam mięso. Podane z ryżem smakuje wyśmienicie, kolacja udana, choć skończyła się troche inaczej niż zawsze - miski wylizane i leżenie leniwie z pełnym brzuchem;)











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin